Kalp ve Damar Cerrahları olarak ülkemizde kalp ve damar cerrahisi hizmetlerini en üst düzeyde yürüttüğümüz düşüncesi ile bilimsel verilerimizi ortaya koymak ve gerekli platformlarda paylaşmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz.
Bu nedenle, klinik tecrübelerimizi çok merkezli klinik çalışmalar yürüterek bilimsel veri olarak ortaya koymak ve beraberinde özellikle genç meslektaşlarımızı da bilimsel veri analizi ve makale yazım süreçlerine dahil etmek istiyoruz.
Hasta veri tabanları (Clinical Registry) bu anlamda klinik uygulamaların gözlemlenmesi, geliştirilmesi ve bilimsel kanıta çevrilmesinde önem arz eder.
Amacımız, veri tabanından elde edilen sonuçları analiz etmek, uygulamalardaki değişkenlikleri görmektir.
Öncelikli olarak Etik Kurulu Süreçlerini tamamlayacağımız,
1. Kalp ve Damar Cerrahisinde Hasta Kan Yönetimi
Kalp cerrahisinde kanama ve kan/kan ürünleri kullanımına etki edecek demografik, preoperatif, peroperatif ve postoperatif klinik parametrelerin tespiti (Çalışma Koordinatörü: Dr. Serkan Ertugay)
2. Akut Kardiyojenik Şokta ECMO kullanımı
Akut kardiyojenik şokta ECMO kullanımında hastanın demografik ve klinik parametreleri ile ECMO zamanlaması, kanülasyon yöntemi ve takip parametreleri ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkinin tespiti (Çalışma Koordinatörü: Dr. Çağatay Engin)
3. Aort Diseksiyonunda Cerrahi
Asendan ve torakal aort diseksiyonlarında demografik, preoperatif, peroperatif ve postoperatif klinik parametreler ve cerrahi tekniğin klinik sonuçlar ile ilişkisinin tespiti (Çalışma Koordinatörü: Dr. Deniz Göksedef)
4. Periferik Arter Hastalığında Medikal Tedavi
Rutherford Sınıf 1-6 Periferik Arter Hastalarında medikal tedavi (ASA, silostazol, ilioprost, klopidogrel, rivaroksaban, vb) alan hastalarda yaşam tarzı değişiklikleri, tedaviye uyum, yaşam kalitesi ve klinik başarının değerlendirilmesi (Çalışma Koordinatörü: Dr. Şahin Bozok)
Alanlarında başlayacağımız bir dizi Çok Merkezli Prospektif Gözlemsel Klinik Çalışmalar yapılması için kolaylaştırıcı olma görevimizi yerine getirmeyi planladık.
Bu konularda Çok Merkezli Prospektif Gözlemsel Klinik Çalışmalar yapılabilmesi için bir veri seti oluşturulması ve bunun elektronik ortamda doldurulabilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından tüm çalışmalara 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren hasta dahil edilmesine başlanacaktır. Bu tarihten itibaren de merkez kabulü devam edecektir.
Bu süreçte çalışmalara katılmak isteyen üyelerimizin çalıştıkları kurumdan çalışmaya katılma onayları ve özgeçmişlerini içeren dilekçeleri ile info@tkdcd.org adresine başvurmalarını rica ederiz. Çalışmaya kabulün ardından çalışma sözleşmesi imzalanması ve katılımcılara veri girişi için kullanıcı adı ve şifre sağlanacaktır. Kurum onayı örneği ve çalışma sözleşmesi dernek sekreterliğimizden temin edilebilir.
Bu çalışmalara katılmak için tek ön koşul Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği üyesi olmaktır.
Tüm çalışmalara girilecek veriler klinik adı bilinmeyecek şekilde anonim olacak, çalışmaya katılanlar, çalışma koordinatörü ya da tarafımızca görülmeyecek, analizler klinik temelli değil, toplam veri üzerinden yapılacaktır.
Tüm çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak bilimsel sonuçların makaleye dönüşmesinde çalışmalara katılanlar görev alacaklardır.
Klinik çalışmalara katılmak isteyen tüm kliniklerinden temsilcilerin, özellikle de genç meslektaşlarımızın çalışmalarımıza katılımını bekliyoruz.
Saygılarımızla
TKDCD Yönetim Kurulu